MASTODON OP GRASPOP METAL MEETING!

graspop_2011

Tot grote spijt van hun steeds groeiende leger fans moest MASTODON vorig jaar hun komst naar GMM nog afzeggen vanwege gezondheidsperikelen rond gitarist Bill Kelliher. De brave man is ondertussen helemaal opgeknapt en daarom komen de heren uit Atlanta, Georgia graag terug naar Dessel waar ze dit jaar voor een derde keer hun alles verwoestende metalsound over de weide heen zullen laten razen. Sinds het succes van hun laatste album ‘Crack the Skye' neemt hun populariteit exponentieel toe en ook in de toekomst mogen we vast nog heel wat verwachten van deze band die op het punt staat zich voorgoed te gaan nestelen als een mastodont in de rock- en metalwereld.

Met een pittig gekruide mix van psychedelische rock, stoner, sludge en hier en daar een streepje jazz timmeren de leden van KYLESA sinds 2001 aan een eigengereide weg in de metalwereld. De band uit Savannah, Georgia, staat volgens de Amerikaanse pers borg voor ‘dark psych-metal' die doet denken aan een southernachtige sludgy mix van Black Sabbath, Black Flag en vroege Pink Floyd. Live brengt Kylesa een stomende show met inbegrip van twee drummers en drie vocalisten, waaronder gitariste Laura Pleasants, die de band destijds mee oprichtte. Op GMM 2011 stellen ze hun jongste plaat Spiral Shadow voor.

Als je spreekt over muzikale kameleons dan mag je gerust CORROSION OF CONFORMITY als voorbeeld aanhalen. Begin jaren ‘80 debuteerde deze band met het album ‘Eye For An Eye', waarop ze ons een 20-tal op hardcore en punk geïnspireerde songs voorschotelden. Door de jaren heen veranderde zowel de line-up als de muziekstijl van de band meermaals, maar ze bleven erin slagen hun fanbasis uit te breiden. Naast heel wat tournees met grootheden als Megadeth en Metallica stonden ze ook zelf geregeld als headliner op de bühne in gerenommeerde clubs over heel de wereld.

Finland speelt een voortrekkersrol in het pagan metal gebeuren en daarbij staat MOONSORROW hoog in de rangorde. In het verleden maakten ze typische pagan metal met veel folkelementen, maar gaandeweg durfde het gezelschap hun sound uit te diepen en kwam er een zekere ‘serieux', waarbij men geen schrik had om buiten de lijntjes te kleuren en composities van een half uur ging schrijven. Deze laatste werden live in een verkorte versie gebracht (zoals op GMM2007 te zien was), maar boetten niks aan emotie in. Van hun Finse tongbrekende teksten versta je niks, maar dat zal je niet weerhouden om stevig op te gaan in hun muziek.

Voor de Amerikaanse interplanetaire strijders van GWAR is het altijd feest! De doldwaze aliens toeren onafgebroken de wereld rond en maken er een gewoonte van de voorste rijen rijkelijk met allerlei vunzigs te besproeien. Vorig jaar bracht de band met Bloody Pit Of Horror haar 12de studioalbum uit, een nieuwe mijlpaal in hun buitenaardse strijd op aarde. GWAR belooft een interintergalactisch metalbombardement, badend in het rottende vlees van de vijand. Je bent verwittigd...

De naam PROTEST THE HERO mag dan niet meteen belletje doen rinkelen, in de VS en in thuisland Canada scoorde de progressieve metal band uit Whitby, Ontario, in 2008 ronduit uitstekend met hun tweede album ‘Fortress'. Hoewel de leden bij de oprichting van de band in 1999 pas 14 jaar oud waren, etaleerden ze meteen hun technische vernuft in breed uitgesmeerde en stevig onderbouwde songs met opvallend inventieve gitaarpartijen. Protest The Hero doet het vandaag iets minder mystiek en serveert een stevige pot recht op het hart mikkende progressieve metal met hoogstaand instrumentaal werk en indringende zanglijnen. Deze zomer steken ze vol enthousiasme de oceaan over om ook op GMM 2011 hun eigenzinnige songs aan het Europese festivalpubliek voor te stellen.

Vorige week konden we ook nog Zweden's ultieme necre black metal band WATAIN toevoegen aan de affiche. ‘Lawless Darkness' was vorig jaar dé black metalschijf van het jaar en daarom mochten deze hardwerkende Zweden zeker niet op het appel ontbreken. Bereid je voor op een set die je om de oren slaat met perfecte riffs en messcherpe solo's en neem deel aan een satanisch ritueel dat je aan de rand van het graf brengt. De eerste rijen zullen de dood letterlijk ruiken!

Festival Referentie: